Ugrás a fő tartalomra

A klíma nem várhat

Most ¼ 10 , de le kell írnom. ¾ 8-ra értem haza, még verstanulás vacsora készítés közben.

Múlt héten volt egy mondhatnám szokásos nyereményjáték az Instagramon, gondoltam most is megpróbálom. Good karma hirdette, írd le mitől vagy környezettudatos, mit teszel a földért és nyerhetsz.

Így hát, megnéztem mit is kellene írni, és ja igen, rá is jöttem mitől is vagyok környezettudatos, csak már fel se tűnik….


 

És láss csodát kisorsoltak, aminek nagyon örültem, de picit ledöbbentem, amikor kiderült, hogy ez egyébként egy egész napos rendezvény. Szóval szabit vettem ki. De akkor most azt mondanom a föld miatt. Miattad, miattam és a gyerekeink jövője miatt.


 

Reggel fél 9-től, este negyed 8-ig tartott, és 80%-ban angolul. De megérte. Csak megerősíteni tudott, hogy tenni kell. És már tényleg közhely, mennyire folyik mindenhonnan, hogy figyelj a környezetedre, és tegyél érte, de valahol ez itt meg is reked.

Azt vettem észre az emberek többsége lusta ehhez. És mindig is terjesztem, tenni kell, Nekem is és Neked is. Mindenkinek. Mert a sok kicsiből lesz aztán, egy nagy komplex.

És igen is számít, hogy öko mosószert veszek, és lebomló szemeteszsákot, vagy papír újrahasznosításával készült vécépapírt, vagy állatkísérlet mentes smink cuccokat, és tök jó, hogy már egyre kevesebb műanyag van. És hogy igen, cipelem az üveg, vagy fém palackot magammal, és textil uzsonnás zacskó van. Mert igen is számít. És számít, hogy nem kérsz szatyrot a közértben, pedig az lenne a kényelmesebb, vagy a zöldséget, gyümölcsöt, pékárút a textil zsákodba pakolod, amit igen szintén cipelsz magaddal a táskádban. De hidd el, számít.

És nem az kell, hogy 1000 %-ban öko legyél, és mindig minden pillanatban erre figyelj. Nem. Az kell, hogy elkezd, és kezd el apró lépésekkel, hogy igen is, veszel zsákot, és viszed a szatyrodat. És amikor vásárolsz, megnézed, hogy mit veszel, és mennyit. És nem kidobod a maradék kaját, hanem megy a fagyasztóba, és majd máskor megeszed. És nem folyatod a vizet a zuhany alatt. Gyűjtsd szelektív a szemetet, és csökkentsd a szemetek megvásárlását.

És tudd, mindennek nyoma van, és tényleg nem mindegy, hogy mekkora öko lábnyomot hagysz, és tudod, nem miattad. Miattad már nem igazán számít, de ha az unokáidnak földet szeretnél, amin élhetnek, akkor tedd meg értük. Tedd meg a saját gyerekedért, hogy lehessen családja.

És ne kényszernek vedd, vagy állandó vigyázz állásnak. Legyen a mindennapjaid része legalább annyira, mint nekem, hogy már fel se tűnik, mit teszek a környezetedért.

De az egyik legfontosabb, hogy ha már van gyereked, mutass neki példát, és magyarázd el neki miért fontos ez, így neveld őt. Hogy tudja a föld nem egy adottság, amire megszületett, és volt, van és mindig is lesz. Csak akkor lesz, ha tesz érte Ő is, most, ma, és holnap, meg azután.

És hidd el, sokkal nyitottabbak erre, mint gondolnád. Megértik, miért kell ez, és a mindennapja része lesz. Szokásává válik, mint minden más. És neki majd nem kell figyelnie ezekre, mert így éli majd a mindennapjait. És lassan nem lesz ciki, ha textil szatyrot visz, és rutinjává válik, hogy a kinőtt ruhákat visszaviszi.

Nálunk most ott tart a dolog, hogy büszke arra, hogy fix uzsonnás doboza van, és bambusz evőeszköze, fém szívószála, üveg kulacsa. És nem indul el úgy vásárolni, hogy nem visz szatyrot.

És ma van a névnapja, és tudjátok mit kért? Kis növénykéket az asztala fölötti falra. 5 db-ot. 


 

Azt hiszem, ez lehet a jó irány, hogy egy kamasz srác-nak ez az ajándék, hogy növényt kér.

Lehet, valamit mégis csak jól csinálok, ha nem is mindent…, mindig…

#véddaföldet#tegyélakörnyezetedért#goodkarma#TEDxDanubia

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Beszéljünk az érzésekről….

  Mindenkinek vannak, és mindenki érezte már. Pont ezért érdekes téma. Merthogy, van ezzel azért egy kis gond. A tapasztalt érzéseinket, ugyanúgy mint szinte bármit, jól eltároljuk, és elő- elővesszük ezeket. És itt a gond. Azaz a baj alapvetően az, hogy dolgokhoz kötünk érzéseket. És aztán ha megtörténik a dolog, akkor elvárjuk, hogy az érzés megérkezzen. Ha pedig nem így van, akkor keressük a hibát. Picit belemélyedek ebbe az egész gondolatba: Aki nem jártas a flow gondolkozásban, flow életben az kevésbé figyel erre az egész dologra, mint ahogyan Én, de kifejtem. Képzeljünk el egy nagyon egyszerű jelenetet. Esti találkozó egy pizzériában. Ez jól hangzik ugye? Már előre van egy nagyon szuper elképzelésünk erről az estéről, szinte érezzük a pizza illatát, puhaságát, ízét a szánkban. Megvan? A pizza íze a szánkban és a többi flanc, amit oda gondolunk. Máris elvárásaink vannak az estével kapcsolatban. Magunk által felállított elvárások. Jaj, tök jó lesz a hely, érezzük a mel

Genf

 Ismét nagyon fáradtan, de mégis feltöltődve, de nem kicsit.  Ma Genf felé vettük az irányt, és mennyire jól tettük. Volt cél, de mégis. Merthogy Genf Nekem a kis Párizs.  Genf volt, hogy egy ideig Franciaország fennhatósága alá tartozott. És ezt tökéletesen meglátszik az építészeten. Ugyanazok a ház típusok, a fém korlátokkal, Ha bekötött szemmel vitt volna valaki ide a városka közepébe, nem biztos, hogy egyből azt mondom, hogy na ez tuti nem Párizs.  Nagyon az a feeling, kezdve az igazán igényesen öltözött idősebb, de valamit is magára adó fickókkal. És amikor nagyfiam éppen párt keres nekem, és azt mondja legyen 50 éves, akkor max ilyet tudnék magam mellé elképzelni. De persze tudjuk hol hibázik a rendszer, az ilyen korú pasiknak, pont nem az Én korombeli nő kell. Lépjünk is tovább. Még be se értünk a városba, és máris elvarázsolt, és pont a volt francia vonatkozás miatt, itt is francia a nyelv, kivétel a frankos fizetés, és hogy EU-n kívül vagy, így net is is nuku. Persze ha előfiz

Annecy

Ma végre kimozdultunk az eső alól, és szó szerint. Elmentünk oda, ahol nem esik.  A választott város pedig nem més mint, Annecy Franciaország gyöngyszeme, a francia Velence.  Az óváros rész ugyanúgy vízre épült, mint Velencében. Most lényegesen alacsonyabb itt a víz, látszik is, hogy mennyire tiszta, elképesztő. Aki egyébként videót szeretne látni, kérem a tik-tok-on nézzen, kövessen.  Az óváros, nagyon szép, édes kis alacsonyabb házakkal. Egyébként maga a város, látszik, hogy a turistákra alapul, a legtöbb ház aljában valami souvenir shop. Szokásos tömeg. Nagyon kedves város egyébként, ha azt a szépségét meglátod ami valóban ott van. A vadregényes kis utcákkal, a nagyon helyes spalettás ablakokkal. A lépcsősorokkal, és jó hangulatokkal. Teszek ide képeket, mert elég fáradt vagyok, kb, ennyit tudok írni csak... Sorry.