Ugrás a fő tartalomra

Pécs még mindig,

érzelmek nélkül, milyen is volt? Persze tudom, azt nem igazán lehet, de megpróbálom azért…

Pécs óváros része, mint a legtöbb óváros/történelmi rész nagyon szép. Tiszta, és táblák jelzik, mi merre van, ez mondjuk még a google mellett is van, hogy hasznos.

Nagyon kis kedves házak vannak, alacsony építésüek, kis kazettás ablakokkal, néhol máló vakolattal. Olyan igazi óváros. Aljában a legtöbbnek valami bolt, vagy kávézó, fagyizó. Ami meglepett, hogy a sétáló utcákban, délután 4-kor bezárt a legtöbb üzlet. Volt, hogy csak 5 körül jutottunk oda, vagy később. Így mondjuk érdekes volt az üres utcákon sétálgatni, és okés, nyugis volt, csak nem turistabarát. Vagyis így a pénzedet nem hagyod ott. És este, amikor visszamentünk akkor sem nyitottak ki, nem volt mediterrán kis pihi és újranyitás. 

---

Az árkád mellett volt a szállásunk. Ez abból a szempontból jó volt, hogy volt egy nagy spar, de az üzletházban is 8-kor bezártak a boltok. Mondjuk akkora tömeg, mint a pesti plázákban egy alkalommal sem volt. Azt feltételeztük, itt nincsenek tinik, akik ott lógnak. Reggel viszont 9-kor kinyitottak a boltok, kivéve vasárnap.

A tinik egyébként a parkokban lógtak, kisebb nagyobb csoportokban, alapvetően igénytelenül… fűben ülve, piálva, hangoskodva esténként, mert nap közben nem igazán láttál fiatalt.

Az emberek viszont végtelenül kedvesek voltak, és segítőkészek. Azt nem feledem, amikor az első buszos „kirándulásunk” előtt megkérdeztem egy hölgyet, hogy mi a rendszer. 

Mondom neki: 

- "Turisták vagyunk.- mire ő, és még most is nevetek: 

- „Az nem baj!” 

De nagyon kedvesen segített, hogy buszjegyet kell venni, és ne a buszon vegyem meg, hanem a trafikban. Trafikban? Gyerekkoromban hallottam utoljára ezt a szót…mert akkor, még volt trafik. Végül az újságárusnál vettünk, mert trafik az nem volt.

De mondjuk, megtartják az ajtót az árkádban, amikor bemész. Ez ugye Pesten már kihalt dolog.

A legtöbb helyen tudtam kártyával fizetni, ami Pesthez képest szintén újdonság volt.

És ha kicsit távolabb megyünk a belvárostól, akkor valahol megállt az idő az 1980-as években. Gyermekkorom, a lakótelepi élet. És itt is ugyanaz a feeling, döbbenet volt, újra ezt átélni. Meg olyan kihalt volt Nekem. Azért ha Pest utcáin mászkálsz, mindig vannak emberek, kevés az a rész ahol nem. Itt számtalan séta alkalmával, volt, hogy fél óráig senkivel nem találkoztunk. Ez nem biztos, hogy rossz, de furcsa volt. Ja a járdák. Pécsre csak lapos talpúban ajánlott, mert a járdák óvároson kívül elég hepehupák, és felmartak, olykor kavicsosak.

Amikor hazaértünk, meglepett az itthoni csend, de ezt csak annak tudom be, hogy Pécs belvárosában volt a szállás. Külső részek gondolom csendesen vannak.


 

És az is érdekes volt, hogy a főtér telítettsége hogyan változott. A röpke egy hét alatt azt a tendenciát figyeltük meg, hogy minden második nap van kint az embertömeg, és persze, péntek-szombat este. De ez olyan fura volt. Azt várnád, hogy minden este nyüzsi van, de itt nem.

Nem is tudom mit említsek még, oh igen a zebra lámpa. Szóval Pécsen/ Pécsett jó ha sportos vagy, mert a zöld jelzés a zebránál 10 Mississippi, viszont ha nem érsz át, cserében hosszú-hosszú percekig várhatsz a következő esélyre. Este viszont, amikor már nem ment a jelzőlámpa megállt az autó, kb el se hittem.

Ja és itt nem működik minden örökkön örökké, este 10 és a szökőkutak egy jó része leáll. Ez környezetvédelmi szempontból nagyon baráti.

Összefoglalva azt tudom mondani, hogy szuper jó volt, kicsit visszautaztam az időben, de ez nem csorbítja Pécs fényét, inkább engem öregít...

A "Pécsi Nekem" összefoglaló itt: link

A kalandosabb pedig itt: link

  Az írásom nevek említése nélkül történt, anonim, ha valaki hasonlóságot lát az életében a leírtak alapján, az pusztán a véletlen műve.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Beszéljünk az érzésekről….

  Mindenkinek vannak, és mindenki érezte már. Pont ezért érdekes téma. Merthogy, van ezzel azért egy kis gond. A tapasztalt érzéseinket, ugyanúgy mint szinte bármit, jól eltároljuk, és elő- elővesszük ezeket. És itt a gond. Azaz a baj alapvetően az, hogy dolgokhoz kötünk érzéseket. És aztán ha megtörténik a dolog, akkor elvárjuk, hogy az érzés megérkezzen. Ha pedig nem így van, akkor keressük a hibát. Picit belemélyedek ebbe az egész gondolatba: Aki nem jártas a flow gondolkozásban, flow életben az kevésbé figyel erre az egész dologra, mint ahogyan Én, de kifejtem. Képzeljünk el egy nagyon egyszerű jelenetet. Esti találkozó egy pizzériában. Ez jól hangzik ugye? Már előre van egy nagyon szuper elképzelésünk erről az estéről, szinte érezzük a pizza illatát, puhaságát, ízét a szánkban. Megvan? A pizza íze a szánkban és a többi flanc, amit oda gondolunk. Máris elvárásaink vannak az estével kapcsolatban. Magunk által felállított elvárások. Jaj, tök jó lesz a hely, érezzük a mel

Genf

 Ismét nagyon fáradtan, de mégis feltöltődve, de nem kicsit.  Ma Genf felé vettük az irányt, és mennyire jól tettük. Volt cél, de mégis. Merthogy Genf Nekem a kis Párizs.  Genf volt, hogy egy ideig Franciaország fennhatósága alá tartozott. És ezt tökéletesen meglátszik az építészeten. Ugyanazok a ház típusok, a fém korlátokkal, Ha bekötött szemmel vitt volna valaki ide a városka közepébe, nem biztos, hogy egyből azt mondom, hogy na ez tuti nem Párizs.  Nagyon az a feeling, kezdve az igazán igényesen öltözött idősebb, de valamit is magára adó fickókkal. És amikor nagyfiam éppen párt keres nekem, és azt mondja legyen 50 éves, akkor max ilyet tudnék magam mellé elképzelni. De persze tudjuk hol hibázik a rendszer, az ilyen korú pasiknak, pont nem az Én korombeli nő kell. Lépjünk is tovább. Még be se értünk a városba, és máris elvarázsolt, és pont a volt francia vonatkozás miatt, itt is francia a nyelv, kivétel a frankos fizetés, és hogy EU-n kívül vagy, így net is is nuku. Persze ha előfiz

Annecy

Ma végre kimozdultunk az eső alól, és szó szerint. Elmentünk oda, ahol nem esik.  A választott város pedig nem més mint, Annecy Franciaország gyöngyszeme, a francia Velence.  Az óváros rész ugyanúgy vízre épült, mint Velencében. Most lényegesen alacsonyabb itt a víz, látszik is, hogy mennyire tiszta, elképesztő. Aki egyébként videót szeretne látni, kérem a tik-tok-on nézzen, kövessen.  Az óváros, nagyon szép, édes kis alacsonyabb házakkal. Egyébként maga a város, látszik, hogy a turistákra alapul, a legtöbb ház aljában valami souvenir shop. Szokásos tömeg. Nagyon kedves város egyébként, ha azt a szépségét meglátod ami valóban ott van. A vadregényes kis utcákkal, a nagyon helyes spalettás ablakokkal. A lépcsősorokkal, és jó hangulatokkal. Teszek ide képeket, mert elég fáradt vagyok, kb, ennyit tudok írni csak... Sorry.